søndag 14. juli 2013

Test av sjokolader med 70% kakaoinnhold

I slutten av juni gjennomførte jeg og 7 "medsjokolade-pasjonister", en uavhengig og objektiv blindtest av de vanligste sjokoladene med 70% kakaoinnhold, den typen man finner i de fleste dagligvare- og helsekostbutikker. Felles for oss er at vi elsker sjokolade, og gjerne mørk med høyt kakaoinnhold (fordi det er sunnere, og inneholder mindre sukker, og smaker skikkelig av kakao). Men vi hadde ikke helt klart for oss hvem som smakte best av de vi vanligvis kjøpte i butikken. Vi gikk på en kvasi-vitenskapelig måte til verks, dvs. satte oss ned med skjemaer, og smakte oss strukturert igjennom 8 ulike typer sjokolade med 70-72% kakaoinnhold, mens hver og en noterte sine smaksopplevelser underveis. 

Jenny N.W., Tor Helge Reinsnes Moen, Trine Noodt, Maureen Bjerkan Olsen, Gaute Opdahl Hansen, Nikolai Noodt Westphal og Camilla Nielsen utgjorde testpanelet, sammen med Mari Noodt Westphal (fotograf). En har starta sjokoladefabrikk, tre av deltakerne har jobba på sjokoladefabrikken, alle har vært med på tidligere sjokoladesmakinger, ei er oppvokst med mørk sjokolade i hus ;-)
En gjeng ganske så erfarne, kresne sjokoladeglade amatørsmakere med andre ord ;-)



Før vi starta, gav jeg deltakerne en introduksjon til sjokoladesmaking. 

Her testes aroma av henholdsvis Gaute
 (ovenfor),og Tor Helge (nedenfor),
 mens Trine noterer på sitt skjema.

Jeg orienterte om hva kakao er, og hvordan den tilvirkes, og hvordan kvaliteten på bønnene, og selve produksjons-prosessen, fra gjæring til sammensetning av ingredienser påvirker smaken på sluttproduktet.


Sjokoladene ble bedømt utfra:
Aroma (lukt), smak, smaksutviklinga underveis, og lengde og smak på ettersmaken. Vi har IKKE tatt hensyn til PRIS/ Økologisk/ Fairtrade i testen. 



Dette er i så måte en REN SMAKSTEST.





Og her er resultatet, hvor sjokoladen som fikk høyest score/ terningkast totalt, blir presentert først.





Best i test:

Nidar, Bocca.
Denne falt best i smak hos de fleste i panelet, og fikk derfor høyest score totalt.


Aroma: Kokos, krydderkake, søtlig, krydderaktig. Sterkere på aroma enn på smak.

Smak: Rund, og søtlig, mild kakaosmak, med noter av kokos, og kanelbolle. 

Smaks-lengde: Relativt lang og behagelig ettersmak med litt bitterhet, hint av vanilje.

En allrounder, som vil behage de fleste ganer.



 Delt andre plass, begge med en svak firer:




Coop Ânglamark, 70%, Økologisk og Fairtrade. 
Aroma: Kirsebær, tobakk, krydder (chili) og lær. 
Smak: Søt og fruktig, med innslag av røde bær, svisker, og lett bitter avrunding. 

Smaks-lengdeGanske kort, grei og god ettersmak. Kort ettersmak trekker denne litt ned på karakterskalaen.





Anthon Berg, 72%, Fairtrade. 
Aroma: Kaffe, innslag av tobakk og røyk
Smak: Robust sjokoladesmak, mild og rund, med noter av sjokoladekake, nøtter, brød. Syrlighet i smaken først, som så utviklet seg til lett bitter etterhvert.
Smaks-lengdeMedium lang, behagelig og fin ettersmak.
Denne passer nok godt til rødvin konkluderer vi.



Lindt Excellence, 70% kakao.
Aroma: Floral/ blomsteraktig, brent, tobakk
Smak: Søt, med innslag av syre, brent kakaobønne, litt sigar, fløte og vanilje. Smaks-lengde: Ganske lang og behagelig ettersmak.
Innslaget av brentsmak trekker denne sjokoladen ned, mens ettersmaken trekker den opp. Men allikevel ender den på en svak treer totalt, da panelets meninger var delte, med terningkast som varierte mellom alt fra 1 til 4... 






Freia Premium, 70% kakao
Aroma: Kakao, lær og røyk. 
Smak: Bitter og spiss smak, lite søt, med innslag av lær, røyk og tobakk.
Smaks-lengdeBitter og litt røykaktig ettersmak som gjorde panelet langt tørrere i munnen enn de andre sjokoladene vi smakte på. 






Green & Blacks, 70% kakao, økologisk og fairtrade.
Aroma: Kakao, syrlighet, lær. 
Smak: Kakaosmak, men litt kjedelig, lite kompleksitet i smaken.
Smaks-lengdeVeldig kort ettersmak som forsvinner (altfor) raskt.




SOMA, Single origin, bønner fra Equador, 70%, økologisk. 
Aroma: Søtlig, fløteaktig, lite fremtredende aroma. 
Smak: Søt, litt bitterhet utvikles ettersom sjokoladen smelter. Tykk i konsistensen, som klistrer seg litt i ganen (conchet for lenge, dvs kakaoen malt til for små partikler).
Smaks-lengdeKort ettersmak, som dessverre er litt metallisk, ikke et godt tegn for en kvalitetssjokolade, og dette trekker den ytterligere ned.






Vivani 72% kakao, økologisk
Aroma: Kakao med innslag av tobakk
Smak: Syrlig smak, med noter av brød, og litt sitrus
Smaks-lengdeKort...




I korte trekk konkluderer vi med at vi gjerne skulle ha sett at det var flere av disse sjokoladene som kom høyere opp på skalaen smaksmessig. Spesielt synes jeg det er skuffende at de økologiske og ikke minst fair trade sjokoladene ikke gjør det enda bedre på testen, da jeg er veldig for økologiske og fair trade varer, og selv gjerne velger produkter utfra nettopp dette. Men er samtidig fornøyd med at den delte topp 2-plassen begge er fair trade og økologisk. 

Sjokoladene man finner i butikken er av varierende kvalitet, og det er flere grunner til dette, noe jeg gjerne vil komme inn på i et senere blogginnlegg.
Hva hver enkelt liker, vil selvfølgelig også variere fra individ til individ. Men det er endel kriterier man som smaker kan legge til grunn for vurderingen av et sjokoladeprodukts kvalitet. Dette kan være alt fra smak, aroma, lengden på smaken, konsistens, lyden på "knekken" idet man brekker en sjokoladebit i to, utseendet, fargen, og utseendet/ teksturen i overflaten til "brekkbruddet". Men da dette tross alt skal være en "spiselig" test for den gjennomsnittlige sjokolade-elsker, så høvla vi kriteriene ned til de vi synes var de tre viktigste.

Neste gang kan det være melkesjokolade vi tester, eller noe annet? Alle innspill mottas med takk :-) Dette var nemlig så gøy at vi gjerne gjør det flere ganger. 
Nam!!!


Sjokolade er ikke bare sjokolade, sier ho sjokolademor;
"Deinn skal være som en steikannes god rødvin;
Kompleks, sødmefylt, og med god og lang ettersmak!!!"












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar