søndag 17. mars 2013

Deilig søndag med Churros og Sjokolade!


Churros med tykk, varm sjokolade


Himmelen for sjokolade-elskere (iallefall for meg...)




I helga var planen å lage min desidert favoritt-dessert;
Churros, en spansk type smultring, som er populær i blant annet Spania
(hvor den gjerne spises til frokost (!). 
Jeg elsket det, min datter og hennes venninne ELSKET det også,
så det gjorde stor suksess rundt søndagsbordet.


For mer info, se Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Churros

Dette var første gang jeg lagde den, og jeg fant Churros oppskriften på en amerikansk nettside, men har gjort litt endringer på den, slik at den skal passe norske forhold, og måleenheter. Sjokoladen er min egen oppskrift.

Slik gjør du det:


Churros, til 3 personer

Ingredienser:

3 dl vann
1 1/2 teskje sukker eller 2 teskjeer honning (Jeg brukte honning)
En klype salt
3 dl hvetemel, eller speltmel
1/2 teskje bakepulver, blandes med melet
Rapsolje, solsikkeolje, soyaolje eller annen smakløs olje til fritering. (Jeg brukte rapsolje)
2 egg, pluss 1 eggeplomme

Spesialutstyr: Sprøytepose med stor stjerneformet sprøytespiss/ tyll. (En vanlig liten sprøytetupp går fint, men da blir det tynnere Churros... Og de trenger da kortere friteringstid).
Annet utstyr: Middel stor kasserolle, kraftig visp, slikkepott, kniv eller saks, klype/ fiskespade, kjøkkenmaskin med eltekrok, elektrisk håndvisper eller visp.

Lag deigen ved å varme opp vann, salt og sukker på medium varme til den blir varm. Ha i all melblandingen på en gang og rør kraftig til den blir "tørr". Ha dette så i en kjøkkenmaskin og kjør på lav hastighet til det ikke "damper" lengre. Ha så i eggene, ett om gangen, hvor eggeplommen has i til sist, og kjør kjøkkenmaskinen på middels hastighet. Viktig å skrape ned kantene inn mot midten med en slikkepott mellom tilsettinga av hvert egg! Røra skal være jevn og skinnende mellom hvert egg, og samme med sluttresultatet.

Ha så blandingen oppi sprøyteposen.

Olje i medium stor panne, la den fylle pannen ca 3 cm opp fra bunnen, varmes på middels, til høy varme. Prøv med en churros, det skal bruse når du legger den i, og den skal stekes gyldenbrun/ brun på rundt 1 - 1 1/2 minutt på hver side.
Når du skal steke churossene: For å sjekke om oljen er varm nok, kan du "prøvesprøyte" en liten dert churrosrøre oppi. Hvis det da begynner å syde rundt massen, er den varm nok, hvis ikke, så sett varmen opp ett hakk.

NB! Legg tørkepapir på benken ved siden av komfyren, og så en rist oppå, og ha redskap klart til å ta churrosene opp av oljen med, eks. fiskespade, eller klype som tåler sterk varme.

For å steke churrosene, sprøyt forsiktig deigen fra sprøyteposen direkte over oljen, ca 5-6 cm lengde før du skjærer over med en kniv, eller klipper deigen av, før du begynner på neste. Avhengig av diameteren på kasserollen, kan du fritere flere av gangen, eks 4-5 stykker. La oljen varmes opp igjen mellom hver omgang.



Legg de ferdig-friterte churrosene på risten, og sikt et tynt lag melis over kakene, snu de og sikt  melis på andre siden også.



Tykk kakao/ sjokolade til å dyppe i

Ingredienser:

4 dl lettmelk, eller helmelk, for fyldigere smak.
200 gram kokesjokolade
100 gram sjokolade med 70 % kakaoinnhold

Varm melken i en kasserolle, og når melken er varm, så brekker du sjokoladen i biter, og har bitene oppi melken. Rør sakte til alt er oppløst. Nå skal du ha en tykk, tykk, kakao, som du fordeler i tre kopper. Ikke fortvil om hver kopp ikke blir full. Denne sjokoladen er så mektig at du neppe klarer å drikke alt :-)

Legg de varme churrosene på et fat, og dypp de i sjokoladen og nyt...


Den typiske "churros con chocolate", inntatt på en fortausrestaurant i Barcelona, høsten 2012. 


Velbekomme! 










Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar